Welke types diabetes zijn er eigenlijk?

Het is niet alleen type 1 en type 2. Er zijn er meer en er zullen er nog meer bijkomen. Welkom in de wondere wereld van diabetes.

JE BENT NOOIT ALLEEN IN DIT VERHAAL!

Diabetes type 1

Je lichaam valt zichzelf aan en je kunt niet genezen. Je immuunsysteem valt de cellen aan die insuline produceren, waardoor je zelf geen insuline meer kan aanmaken. Om je bloedsuikerspiegel laag genoeg te houden, moet je zelf insuline toedienen met een pomp of pen. Type 1 is niet het gevolg van een ongezonde levensstijl of veel suikerrijk voedsel. De oorzaak is nog niet bekend, maar er wordt volop naar gezocht.

Klachten:

Veel dorst, veel plassen, moe, afvallen, ziek voelen en wazig zien.

Behandeling:

Bloedsuiker controleren en insuline inspuiten

Diabetes type 2

Deze vorm is de celebrity van de diabetes want komt het meeste voor en is dus als gevolg ook het bekendst. Bij type 2 is je lichaam minder gevoelig voor de lichaamseigen insuline. Je lichaam neemt deze niet goed meer op. Er zijn verschillende oorzaken voor deze vorm. Enerzijds heb je erfelijkheid, anderzijds is er een slechte levensstijl. Van type 2 kan je soms genezen. Vaak wanneer de oorzaak een slechte levensstijl is.

Klachten:

Veel dorst, veel plassen, moe, afvallen, ziek voelen en wazig zien.

Behandeling:

Aanpassen levensstijl, insuline of tabletten

Diabetes type 3C

Deze vorm ontstaat wanneer de alvleesklier beschadigd is door een operatie of een ontsteking. Je alvleesklier is niet meer in staat om voldoende insuline te produceren om suiker te verwerken.

Klachten:

Veel dorst, veel plassen, moe, afvallen, ziek voelen, wazig zien en moeite om voedsel te verteren.

Behandeling:

Insuline of tabletten

LADA

LADA of 'Latent Autoimmune Diabetes in Adults' (niet het Russisch automerk) is een vorm van diabetes type 1. Het heeft een trage ontwikkeling en wordt dikwijls bij volwassen ontdekt. Het is dus ook een chronische auto-immuun ziekte en wordt vaak onterecht aanzien als type 2.

Klachten:

Dezelfde als diabetes type 1, maar veel langzamer.

Behandeling:

Bloedsuiker controleren en insuline inspuiten.

MODY

Deze vorm staat voor 'Maturity Onset Diabetes of the Young ' en is de erfelijke vorm van diabetes. Het begint meestal bij jongeren tussen de 10 en 25 jaar en wordt veroorzaakt door een afwijkend gen. Ook hier geeft de alvleesklier te weinig insuline af. Mody wordt regelmatig verwisselt met type 1 of type 2. Mody heeft ook verschillende types, maar is gelukkig zeldzaam.

Klachten:

Veel dorst, veel plassen, afvallen, cysten en soms geen klachten.

Behandeling:

Soms insuline, tabletten of zelfs geen behandeling noodzakelijk.

Neonatale diabetes

Wederom een zeldzame vorm van diabetes die voorkomt bij baby's in de eerste zes maanden na de geboorte. Het is een erfelijke vorm die wordt verward met type 1. Bij neonatale diabetes werkt er een kanaaltje in de alvleesklier niet goed meer.

Klachten:

Veel plassen, veel dorst, als kind niet goed ontwikkelen.

Behandeling:

Tabletten

Zwangerschapsdiabetes

Zodra je zwanger bent, heb je diabetes. Het stopt na de bevalling. Bizar toch!? Je lichaam reageert minder goed op de eigen insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten.

Klachten:

Veel dorst, veel plassen, moe of zelfs totaal geen klachten.

Behandeling:

In sommige gevallen insuline spuiten, bloedsuiker controleren, maar vooral een aangepast voedingspatroon.

MIDD

Of ook wel: Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Deze zeldzame vorm van diabetes gaat samen met gehoorverlies. De vorm wordt overgedragen van moeder naar kind. De meeste mensen zijn gemiddeld 30 jaar wanneer ze de eerste symptomen van diabetes vertonen en 40 jaar voor de symptomen van doofheid.

Klachten:

Dezelfde als van type 1 diabetes.


Behandeling:

Aanpassen levensstijl, tabletten, insuline en eventueel een gehoorapparaat.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x