Diabetes en zon

8 May 2022

Er is geen enkele reden om niet te kunnen genieten van de zomer. 

De zomer is een geweldige tijd, waarin je kan genieten van het weer en de kans krijgt om lichtere kleding te dragen. Er zijn wel enkele dingen die je moet weten. Zo kan je voorzorgsmaatregelen nemen en problemen voorkomen om je gezondheid en welzijn te beschermen.

Warmte en diabetes

Hogere temperaturen zijn eigen aan de zomermaanden. Na maanden het kille, grijze weer in de herfst en winter gehad te hebben en de eerste koele zonnetjes op je bolletje gevoeld te hebben in de lente, wordt de zomer gezien om te (gaan) genieten van warme temperaturen.

We zweten meer bij warmte en als we niet genoeg water drinken, bestaat er een groter risico op uitdroging. Wanneer je bloedglucosegehaltes voortdurend hoog zijn, neemt het risico op uitdroging echter fors toe. Symptomen van uitdroging zijn: hoofdpijn, dorst, droge mond, droge ogen, duizeligheid, vermoeidheid, donkergele urine, zwakte en lage bloeddruk.

Als je deze symptomen ervaart is het belangrijk dat je uit de zon gaat, water drinkt, je bloedglucose monitort en indien nodig insuline neemt. Aarzel ook niet om contact op te nemen met je team van zorgverleners.

Enkele tips:

  • Water: drink meer dan gewoonlijk! Neem altijd een fles water mee.
  • Rehydratie: vraag je team van zorgverleners welke drankjes er goed voor je zijn.
  • Maaltijden en snacks: eet op vastgestelde tijdstippen en zorg voor snacks voor onderweg.
  • Kleding: lichte en ademende kleding zijn de belangrijk. Kleding in o.a. linnen kan helpen je koel te houden en te beschermen tegen de zon.
  • Zonnebrandcrème: het is altijd belangrijk om je in te smeren (met of zonder diabetes).
  • Schoenen: je wilt wondjes aan je voeten voorkomen. Draag daarom vooral gesloten schoenen die comfortabel zijn.
  • Apparaatbeheer: meten is weten! Monitor je bloedglucose dus meer dan normaal, want warmte en wijzigingen in eetgewoontes kunnen er voor zorgen dat je bloedglucose stijgt.

Scheldeboord 26/1 2620 HEMIKSEM
info@savoiraimer.be
T +32 479 66 60 61

Privacy
General conditions

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x